fbpx Skip to main content

Koszyk

CZYM SĄ KALORIE I DLACZEGO ICH LICZENIE NIE ZAWSZE SIĘ SPRAWDZA ?

Jedna kaloria to ilość ciepła wymaganego do zwiększenia temperatury 1 g wody o 1 C.

Jednakże jest to bardzo mała porcja energii, dlatego też w praktyce posługujemy się czasem większą jednostką, zwaną Kilokalorią (Kcal pisane dużą literą), która wynosi 1000 kalorii.

Ile kalorii znajdziemy w pożywieniu ?

Alkohol- 7 kcal
Węglowodany- 4 kcal
Białko- 4 kcal
Tłuszcze- 9 kcal

Poliole jak na przykład ksylitol/erytrytol- 2,5 kcal
Substancja słodząca typu aspartam- 0 kcal

Dlaczego liczenie kalorii i wyliczanie wszystkiego sumiennie się nie zawsze sprawdza? Są to również czynniki, jakie mogą utrudniać odchudzanie lub przybieranie na wadze.

-Trawienie/wchłanianie (stan przewodu pokarmowego, utrudniające wchłanianie/trawienie składniki np. kwas fitynowy, aminokwasy ograniczające, brak enzymów odpowiedniej ilości enzymów trawiennych).
-Jakość, pochodzenie, forma pokarmu (np. pestki i orzechy, które są w twarde i nie są trawione w całości).
-Smakowitość jedzenia. Łatwiej się przejeść słodkimi węglowodanami niż słonym mięsem lub warzywami.
-Zmienność warunków otoczenia (stres, aktywność fizyczna, sen).
-Sytość jedzenia. Niektóre produkty dają wiesze odczucie najedzenia się niż inne. Na przykład ziemniaki dają większe odczucie sytości niż jabłko.
-Temperatura, w jakiej przebywamy (w zimę potrzebujemy więcej kalorii, by utrzymać temperaturę ciała na stałym poziomie i to samo, gdy rozwali nam się grzejnik w domu 🙂)
-Zaburzenia metaboliczne jak na przykład insulino oporność, niedoczynność tarczycy, cukrzyca itp.

Artur Jobda

Leave a Reply