fbpx Skip to main content

Koszyk

Dieta

NA CZYM NAJLEPIEJ SMAŻYĆ🔥🔥🔥🍳🍳🍳🍴🍴🍴

By 5 lipca 2017No Comments
NA CZYM NAJLEPIEJ SMAŻYĆ🔥🔥🔥🍳🍳🍳🍴🍴🍴

Dzisiaj trochę o smażeniu. Smażenie, samo w sobie nie kojarzy się ze zdrowym odżywaniem, ale nie oszukujmy się. Jedzenie smażone smakuje dużo lepiej niż robione na parze lub gotowane. Dlatego podam dzisiaj jak i na czym smażyć, aby było jak najzdrowiej. Let’s go

Jak smażyć??

Tłuszczy, jak pewnie większość z Was słyszała, nie wolno nagrzewać do wysokiej temperatury. Tłuszcz podgrzany do wysokiej temperatury utlenia się/ staje się toksyczny. Powstają tak zwane tłuszcze trans, dlatego najlepsze do smażenia będą te z przewagą kwasów tłuszczowych tak zwanych nasyconych. Takie, które po wstawieniu do lodówki zmienią swoją formę na stałą. Warto zaznaczyć, że nawet smażąc na tłuszczach nasyconych nie można smolić na czarno potraw!!!

Na czym smażyć?

-Masło. Masło jest tłuszczem nasyconym, ale ze względu na to, że posiada w sobie białka mleczne może powodować problemy u osób z nietolerancjami lub alergiami na mleko. Białka mleka również podczas smażenia będą niestety podlegać zwęgleniu. Najlepszym masłem do smażenia będzie masło klarowane, gdyż jest pozbawione w większości białek mlecznych. Nie trudno również zrobić takie masło samemu w domu i jeżeli ktoś ma czas, to nie koniecznie trzeba je kupować w sklepie.

-Smalec. Jeszcze do niedawna gdybym komuś powiedział, że smaży się na smalcu to pukając się w głowę odesłałby mnie do kardiologa, krzycząc umrzesz na miażdżycę!!!! Smalec jest bardzo dobrym produktem do smażenia i od dawien dawna smażyła na nim nasza babcia oraz mama. Niestety, wraz ze wzrostem gospodarczym i zalewającymi nas poglądami europejskimi, zrobiło się mocno śródziemnomorsko. Smalec poszedł w odstawkę, z krzyżykiem na drogę. Wszyscy rzucili się na oliwę z oliwek. Tymczasem smalec posiada w około 50 procentach identyczne kwasy tłuszczowe co……. oliwa z oliwek!!! Nie wierzycie, sprawdźcie sami wpisując w wyszukiwarkę jakie kwasy tłuszczowe posiada smalec. Ja osobiście, gdy się o tym dowiedziałem, czułem się trochę oszukany i nabity dosłownie w butelkę po oliwie z oliwek.

Jedyny minus smalcu to, że tkanka tłuszczowa u każdego zwierzęcia jest magazynem toksyn. Kupując smalec sklepowy, niestety nigdy nie mamy pewności co dokładnie tam siedzi zwłaszcza, że zwierzęta hodowlane w tych czasach potrafią być karmione nie do końca fajnymi rzeczami typu antybiotyki, hormony, mączki.

-Olej kokosowy. Jest to ferrari jeżeli chodzi o oleje do smażenia i nie tylko. Posiada w swoim składzie 90 procent kwasów tłuszczowych nasyconych i jest najbardziej odporny na obróbkę termiczną. Ma wiele innych zastosowań, jak na przykład naturalny kosmetyk. Pomaga, ze względu na zawartość kwasu laurynowego poprawić odporność, a nawet działać bakteriobójczo.

Rafinowany czy nie rafinowany, który wybrać?? Jeżeli chodzi o tę kwestię, to według mnie lepszy jest olej nierafinowany ze względu na to, że jest po prostu sto procent czystą formą oleju kokosowego, nie poddany wcześniej żadnej obróbce termicznej. Ale jeżeli kupujemy olej kokosowy aby tylko i wyłącznie na nim smażyć, równie dobrą opcją będzie ten rafinowany. Nie posiada co prawda takiego zapachu jak olej nierafinowany, przez co nie daje takich walorów smakowych, ale i tak będzie to dużo lepsza opcja niż olej Kujawski albo inny trujący olej produkowany z rzepaku.

Czy warto smażyć na oliwie z oliwek???

Nie jest to najgorszy wybór, ale ze względu na mniejszą zwartość nasyconych kwasów tłuszczowych niż w trzech poprzednio wymienionych olejach, będzie szybciej się utleniała i paliła na patelni.

Udanego smażenia 🙂

Artur Jobda

Leave a Reply