-Według wielu badań jest to jeden z najlepszych olejów na świecie, mało tego pozwala zwiększyć masę mięśniową.
-Posiada on właściwości przeciwzapalne i nie w chodzi w cykl cholesterolu.
-Nie obciąża układu trawiennego oraz wątroby jak inne tłuszcze. Do jego emulgacji (trawienia) nie potrzeba żółci i tym samym nie obciążamy wątroby oraz woreczka żółciowego.
-Wiele badań pokazuje, że pozwala obniżyć cholesterol oraz pomaga spalać tkankę tłuszczową.
-Osoby, które nie za dobrze trawią węglowodany, a uprawiają sport mogą śmiało zastąpić węglowodany olejem kokosowym jako źródło energii.
-W sklepach możemy znaleźć dwa rodzaje oleju kokosowego: virgin i tłoczony. Olej kokosowy virgin zawiera smak kokosa, co sprawia, że dla niektórych nie będzie się nadawał do potrwa – jeśli ktoś nie lubi jego smaku. Tłoczony jest natomiast bez smaku i dzięki temu można go używać do wszystkich rodzajów posiłków, jednak jest to już mocniej przetworzony produkt.
-Wykazuje działanie przeciwwirusowe,przeciwgrz
-Olej kokosowy zawiera około 50% kwasu laurowego, jednego z średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, który jest rozkładany w organizmie do monolauryny. Dzięki niej wzmacnia się naturalny mechanizm obronny ciała;
-Jest bogaty w przeciwutleniacze i ma udowodnioną zdolność zwiększenia absorpcji minerałów.
-Używam go równie jako kosmetyk do nawilżania ciała. Jest to produkt naturalny bez dodatków chemiczny jak większość kosmetyków dostępnych w sklepach i drogeriach.
Według mnie olej kokosowy poprawia wyniki sportowe, jak i zdrowotne. Polecam.
Najnowsze komentarze